Thursday, June 1, 2017

Anabolik Vs Katabolik

Anabolik Vs Katabolik

"Anabolik" ve "katabolik" kavramlarının anlaşılması, bir atlet ve vücut geliştirici veya fiziksel egzersiz yapan birisi için çok önemlidir. Anabolik durum, insanların anabolik steroidleri veya anabolik takviyeleri almalarının asıl nedeni. Bu makale tam olarak anabolizmanın ve katabolizmanın tam olarak ne olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için bu iki işlemi açıklar.

Metabolizma yaşamın anahtarlarından biridir. Yaşamamızı, büyütmenizi, iyileştirmemizi, uyarlamamızı ve çoğaltmamızı sağlar. Metabolizma farklı süreçlere ayrılır; Bunlardan ikisi anabolizma ve katabolizma idi.



Anabolizma, moleküller oluşturulduğu ve ihtiyaç duyuldukları yere dağıldığı zamandır. Bu işlemin tamamlanması enerji alır. Katabolizma bunun tam tersidir. Katabolizma sırasında daha karmaşık moleküller daha küçük moleküllere ayrılır. Bu işlem enerjiyi serbest bırakır.

Anabolik ve Katabolik Prosesler

Anabolik süreç, anabolizma veya anabolik durum, kompleks molekülleri oluşturmak için basit molekülleri kullanır. Sentez, ayrı bileşenlerin karmaşık bir ürüne çevrildiği ve biyosentez olarak adlandırılan bir süreç. Bu süreç enerjiyle güçlendirilir ve onun tarafından oluşturulan ürünler organizmalar tarafından büyümek, iyileştirmek, çoğaltmak ve çevresel değişikliklere uyum sağlamak için kullanılır.

Herkesin bildiği en yaygın anabolik süreçlerden ikisi, yükseklik ve kas kitlesi kazanıyor. Anabolik işlemler, daha karmaşık moleküller olan polimerler üretmek için monomerler olarak bilinen daha küçük molekülleri kullanır. Örneğin, amino asitler, polimerler olan protein haline getirilebilen bir tür monomerdir. Bunu, en küçük binayı bile küçük tuğlaları kullanarak bir araya getiren bir inşaatçı gibi düşünün.

Katabolik süreç, katabolizma veya katabolik durum, kompleks bileşikleri alır ve enerjiyi serbest bırakmak için onları parçalamaktadır. Tüm bunlar metabolik döngüde birlikte çalışır. Anabolizma, daha sonra katabolik süreçle parçalanan moleküller yaratır. Bu bileşiklerin ve bileşenlerin çoğu vücutta daha sonra kullanılmak üzere tutulur.

Birincil katabolik süreç, gıdalardan alınan besinlerin alındığı basit bileşenler haline getirilen sindirimdir ve daha sonra vücut tarafından kullanılır.

Katabolik süreç, nişasta ve selüloz gibi polisakkaritleri parçalayacak ve onları enerjiyi serbest bırakmak için glikoz, riboz ve fruktoz gibi monosakaritlere dönüştürecektir. Proteinler daha sonra anabolik sentezde kullanılan amino asitler haline dönüştürülür. RNA ve DNA içerisindeki nükleik asitler, enerjiye dönüştürülecek veya vücudu iyileştirmek için kullanılan nükleotid olarak alınır ve katabolize edilir.

Hormonlar

Bu metabolik süreçlerin çoğu, vücutta birçok şeyi düzenleyen kimyasal bir bileşik olan hormonlarla kontrol edilir. Hormonlar tipik olarak sahip oldukları etkiye bağlı olarak anabolik veya katabolik olarak sınıflandırılır.

Anabolik Hormon Çeşitleri:

Östrojen: Östrojen genellikle kadınlarla ilişkilidir ancak erkekler için de mevcuttur. Çoğu östrojen yumurtalıklarda yaratılır ve göğüs ve kalçanın gelişimi gibi kadın cinsel özelliklerini düzenlemek için çalışır. Ayrıca adet döngüsünü düzenler ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

Testosteron: Tipik olarak erkeklerde testosteron bulunur ancak kadınlarda da bulunur. Testosteronların çoğu testislerde oluşturulur ve yüzdeki saç ve ses gelişimini etkileyen erkek cinsel özelliklerini kontrol eder. Aynı zamanda kemikleri güçlendirmek ve kas kütlesi geliştirmek için de çalışır.
İnsülin: İnsülin genellikle pankreasta beta hücreler tarafından üretilir. İnsülin kan şekerini düzenlemek için kullanılır ve glikozun nasıl işlendiği ve kullanıldığı. İnsülin olmadan vücut, vücudun ana güç kaynaklarından biri olan glikozu kullanamaz. Diyabet, pankreasın yeterli insülin üretmediği veya fazla ürettiği zaman ortaya çıkan bir durumdur ve vücut düzgün kullanamaz.

İnsan Büyüme Hormonu: HGH, hipofiz bezinde yapılır ve çocukların ve gençlerin büyümesine ve gelişmesine neden olur. İnsanlar olgunluğa eriştikten sonra, HGH genellikle kemikleri korumak ve onarmak için kullanılır.

Katabolik Hormon Çeşitleri:

Adrenalin: Adrenalin "epinefrin" olarak da bilinir ve adrenal bezler tarafından üretilir. Adrenalin, kalp atış hızını arttıran ve bronşiolleri akciğerlerinde açan "kavga veya uçuş" tepkisinin ana bileşenidir, böylece daha fazla oksijen üretilir ve işlenir. Ayrıca insanlara tehlikeden kaçmak veya savaşmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi vermek için bir glikoz seline neden olur.

Kortizol: Adrenalin yanında adrenal bezlerde üretilir. Kortizol genellikle aşırı stres ve rahatsızlık zamanlarında serbest bırakıldığı için "stres hormonu" olarak adlandırılır. Kortizol kan basıncını yükseltir, kan şekeri ve bağışıklık sistemini yavaşlatır.

Glukagon: Glukagon, pankreasta beta hücreler tarafından üretilir. Glikojeni glikoza dönüştürmek için kullanılır. Acil durumlarda karaciğerde glikojen saklanır. Bir şey olduğunda, kavga veya egzersiz gibi daha fazla enerjiye ihtiyacımız olduğu anlamına gelir, glikojen glukagon ile glikoza dönüştürülür ve kan dolaşımına bırakılır.

Sitokinler: Sitokinler, hücreler arasındaki etkileşimleri düzenleyen ve iletişim kurmalarını sağlayan bir tür proteindir. Sitokinler vücutta her zaman yaratıp yok edilirler, amino asitler onları yeniden kullanan veya geri dönüştürülen başka bir maddeye dönüştürülür. İki iyi bilinen sitokin, enfeksiyon, istila ve yaralanmaya karşı mücadelede bağışıklık sistemini artırmak için kullanılan interlökin ve lenfokindir.

Kilo Kontrolünde Metabolizmanın Rolü

Bir kişinin ağırlığı temelde katabolizma eksi anabolizma. Basitçe ifade etmek gerekirse, vücuda ne kadar enerji verilir, sonra vücut tarafından ne kadar enerji kullanılır. Aşırı enerji vücutta yağ olarak, karaciğerde veya kaslarda glikojen olarak depolanır. Kilo vermek istiyorsanız, daha az enerji kullanırken daha fazla enerji kullanmanız gerekir. En iyi tıbbi denetim ve bir doktora danışmanlık ile yapılır.

Birçok kişi ya metabolizmayı düşük kilolu ya da fazla kilolu olmakla suçlarlar, ancak gerçek şu ki, metabolik oran farklı insanlar için o kadar farklı değildir. Bazı insanların hızlı bir metabolizma yaptığı fikrini destekleyecek hiçbir kanıt yoktur ve diğerlerinin yavaş bir metabolizması vardır.

İnsanlar arasındaki ana fark, yediği gıdaların miktarı ve kalitesi ile yaptıkları egzersiz miktarıdır. Fazla kilolu insanlar vücudunun düzenli kullandığı enerjiden daha fazla enerji alır ve bu enerji daha sonra yağ olarak depolanır.

Bununla birlikte, halen vücut ağırlığını etkileyebilecek bazı metabolik bozukluklar mevcuttur. Hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi durumlar ağırlığınızı etkileyebilir. Hipotiroidizm zayıf bir tiroidindir. Tiroid daha az hormon üretir ve böylece vücuda daha az enerji kullanır.

Hipotiroidizmden mustarip insanlar sıkı bir diyet ve egzersiz rutini tutmadıkça kilo vermeye çabalayacaklar. Hipertiroidi tersidir; Tiroid çok fazla hormon üretir ve çok fazla enerji ile yanar.

Metabolik hızınızı değiştirmek neredeyse imkansız olduğundan, diyetinize ve egzersize uzun vadeli değişiklikler yapmak en iyisidir. Egzersiz yoluyla kas inşa etmek, yağ kaybetmenize ve daha yağsız bir vücut geliştirmenize yol açacak bir anabolik süreçtir. Kaslar sürekli enerji yakarken daha fazla kas daha fazla katabolizma anlamına geldiğinden vücuttaki toplam enerji tüketimini de artırır.

Yiyeceklerin beslenme kalitesi de önemlidir. İnsanlar çok fazla yağ ve şeker içeren gıdalar gibi "boş kalorilerden" kaçınmalıdır. Vücut sadece bunu yağ olarak depolar ve neredeyse hiç besin değeri yoktur. Katabolizma ne kadar besleyici olarak uygun olursa olsun her şeyi parçalayacaktır.

Besin maddelerinin doğru seviyesi ve miktarı, anabolik süreçlerin optimum seviyelerde çalışabilmesi için gereklidir. Basitçe söylemek gerekirse; Yiyeceğiniz daha sağlıklı, vücudunuza daha uygun.

Anabolik ve Katabolik Egzersizleri

Anabolik egzersizler genellikle kas kitlesi geliştiren egzersizlerdir. Bu ağırlık kaldırma ve izometri (direnç eğitimi) gibi şeylerdir. Asla herhangi bir anaerobik (oksijen kullanmayan) egzersiz anaboliktir. Anaerobik egzersizler, sprint, atlama ipi, aralık eğitimi veya kısa bir süre yüksek yoğunlukta yapılan herhangi bir etkinlik gibi şeylerdir.

Bu faaliyetleri yaptığınızda, vücudunuzu hemen enerji rezervlerini kullanmaya ve kaslarda biriken laktik asidi temizlemeye zorlarsınız. Vücut kas kitlesi ve güçlendirici kemiklerin yanı sıra protein rezervlerini güçlendirmek için amino asitler kullanarak tepki verir. Bu amino asitlerin bazıları depolanmış yağdan olacaktır.

Katabolik egzersizler çoğunlukla aerobiktir, bu da oksijeni tüketip yağ ve kaloriyi yaktıkları anlamına gelir. Oksijen birçok kimyasal proseste bir indirgeyici ajan olarak kullanıldığından oksijen kullanmak katabolizmanın önemli bir parçasıdır.

En yaygın katabolik / aerobik egzersizler, koşu, bisiklet sürme, yüzme, dans veya ılımlı yoğunlukta en az 20 dakika yapılan herhangi bir fiziksel aktiviteyi içerir.

Zaman önemlidir, çünkü vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi elde etmenin bir yolu olarak yağ kullanmaya geçmek için 15-20 dakika sürer. Oksijen, yağları enerjiye dönüştüren katabolik süreç için gereklidir. Böyle anaerobik ve aerobik egzersizlerin bir karışımını muhafaza ederek, kilo vermek, ideal ağırlığını korumak ve sağlıklarını bir bütün olarak geliştirmek mümkündür.

Katabolik Gıdalar

Bazı gıdaların katabolik hızı artırdığı ve kilo kaybını artırdığı konusunda bir fikir var, ancak bilim bu fikri desteklemek için orada değil. Sindirime baktığınızda, biyolojik olarak besinlerin yiyeceklerden çıkarıldığı bir süreçtir.

Süreç katabolizmaya yol açtıysa, organizma zarar görür çünkü kaynakları ilk etapta elde ettikleri kaynaklardan daha az kaynak alır.

Fizikle ilgili bir baktığımızda, katabolik bir yiyecek, onu işlemekten daha az enerji sağlayacaktır. Bu, yaşamanız gerekeninden daha az enerjiye sahip olmanızı sağlayacaktır. Sindirim sürecinin organizmayı öldürmeden net bir enerji kaybına yol açmasının imkânı yoktur.

Yine de onları işlemek için gereken miktardan biraz daha az kaloriye sahip olan yiyecek gibi bir şey var. Su, özellikle de soğuk su, bunun mükemmel bir örneğidir. Vücudun, soğurulan suyu emmeden önce ısıtması için enerji harcaması gerekiyor. Bu, az kalorilik açığı yaratır.

Kereviz gibi çok miktarda su içeren yiyecekler bu etkiyi yaratabilir. Bununla birlikte, kendinizi kereviz ve su gibi besinlerle beslemek olanaksızdır. Eğer sadece yüksek su yemekleri yiyorsanız, sağlık problemleri yaşayacaksınız.



Related Articles

1 comment:

Bazı Paylaşımlar

İletişim Formu

Name

Email *

Message *

Attenion-Dikkat

Attenion-Dikkat

Disclaimer (Feragatname)


Web sitesinin yalnızca bilgi amaçlı olduğu ve web sitesi sahipleri ve operatörlerinin, site içeriği için tamamen veya kısmen hiçbir şekilde sorumlu olmadığı unutulmamalıdır. Sahipleri ve operatörleri yasadışı steroid kullanımından sorumlu değildir ve steroid kullanımını teşvik etmemektedir.


Web sitesi yalnızca kişisel, ticari olmayan kullanım için kullanılmalı ve metin, grafik, logo, resim, ses, video vb. Web sitesinin içeriği bu web sitesinin malıdır ve çoğaltılamaz, aktarılamaz veya dağıtılmamalıdır. izni. Bazı ülkelerde steroidlerle ilgili tüm satın alma, kullanma, yeniden satış, dağıtım ve tüm işlemlerin yasadışı olduğunu ve site ziyaretçilerinin tüm yasal ve sağlıkla ilgili komplikasyonlardan tamamen sorumlu olduğunu lütfen unutmayın.


Web sitemizi ziyaret edenler, siteye girerek, bu sitenin sağlayıcılarını, sahiplerini ve yaratıcılarını, doğabilecek herhangi bir sorumluluktan serbest bırakır ve deşarj eder. Açıkça burada verilmeyen herhangi bir hak saklıdır ve bu bildirimin içeriği herhangi bir zamanda, herhangi bir bildirimde bulunmaksızın, takdir yetkimiz dahilinde değiştirilebilir. Bu Sitenin kullanımı, Feragatnameyi, Gizlilik politikamızı ve kullanım şartlarımızı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi ve herhangi bir şart veya yasal yetkiye sahip olmadan bunları kabul ettiğinizi gösterir.


Web sitesi yalnızca bilgi sağlamak amacıyla diğer web sitelerine bağlantılar içerir ve bu bağlantılarla ilgili içerik veya herhangi bir şey teşvik etmemektik veya onaylamamaktayız. Bu web sitesinin ve sahiplerinin ve operatörlerinin gizlilik uygulamaları, faaliyetleri veya bu sitelerin içeriğinden hiçbir şekilde sorumlu değildir. Web sitemize erişerek, tam bir rıza göstermiş oluyorsunuz ve bu Web sitesinin sahipleri ve operatörlerinden düzenli olarak e-posta yoluyla bilgi almayı kabul ediyorsunuz.



Please note that the website is meant only for informational purposes and the website owners and operators are not in any way liable, in whole or in part, for the site content. The owners and operators are not responsible for illegal steroid use and do not promote the use of steroids.


The website should be used only for individual, non-commercial use and content of website, including text, graphics, logos, images, audio, video, etc. are property of this website and should not be reproduced, transferred, or distributed without written permission. Please note that the purchase, use, resale, distribution, and all actions related with steroids are illegal in some countries and site visitors are fully responsible for all legal and health complications.


The visitors to our website, by accessing the site, releases and discharges the providers, owners and creators of this site from any and all liability which might arise. Please note that any rights not expressly granted herein are reserved and the contents of this statement may be altered at any time, at our discretion, without any notice. Use of this Site indicates that you have read and agreed to our Disclaimer, Privacy policy, and terms of use and agree to them in full and without any conditions or legal authority.


The website contains links to other websites for the purpose of providing information only and we do not promote or endorse content or anything else in the respect of these links. This website and its owners and operators are not responsible in any way whatsoever for the privacy practices, activities or content of such sites. Even though we make every single effort to provide virus-free files, we do not guarantee uncorrupted files. By accessing our website, you provide complete consent and agrees to receive information via email from the owners and operators of this Website on a regular basis.